Artikel i Midtjyllands Avis

Australien blev et

vendepunkt       7. okt. 2000


Tekst: Birthe Winther

Foto: Torben Larsen


Ulla Häll, Bjerringbro, har altid drømt om at bruge hele sin tid på kunst - og det gør hun nu. Det egentlige vendepunkt rent kunstnerisk kom efter et par måneders besøg i Australien.


Det at male er noget jeg ikke kan lade være med, og derfor er jeg meget tilfreds med, at jeg de senere år har kunnet bruge hele min tid på kunst.


Sådan siger kunsteren Ulla Häll, Bjerringbro, der i sommer blev færdig på Århus Kunstakademi.


For Ulla, der er 55 år, har den kunstneriske vej været lang, men hun har haft mange herlige oplevelser undervejs.


Det egentlige vendepunkt rent kunstnerisk mener hun selv kom efter et par måneders besøg i Australien i 1996, under alle omstændigheder har mødet med en aborigine (australsk indfødt) i Alice Springs haft en helt utrolig indflydelse på hendes billeder og givet hende et kick fremad. En indflydelse der langtfra har fortaget sig. Det oplevede Ulla for eksempel i foråret på Kunstakademiet i Århus.


Musikken påvirkede

- En dag hvor jeg stod og malede, havde vores gæstelærer Niels Franck for at skabe lidt fornyelse sat aboriginee-musik på, og musikken ramte mig som en kølle, og de stærke oplevelser væltede ind over mig igen.


- Jeg var tilbage i Alice Springs, hvor jeg forsøgte at tage et billede af nogle aboriginals. Idet jeg kiggede én af dem ud, vendte han sig pludselig om og så mig lige ind i øjnene. Jeg mødte et blik der rummede en kolossal smerte. Det er smerten fra et urfolk, der ikke er længere. Jeg blev stærkt påvirket, følte nærmest en slags telepati med manden, og jeg følte, han råbte om hjælp. Han talte med sine øjne til mit hjerte. Man siger jo også at urbefolkningen dernede taler med øjnene, de kommunikerer ikke verbalt. På bare få sekunder, fik han afleveret så meget, at det ville have taget mange uger, hvis vi skulle have talt sammen.


- Alle disse ting kom over mig igen den dag i Århus, og det billede jeg var i gang med ændrede sig både i emne og farvevalg. Det var som om jeg malede uden at være helt klar over det, og jeg »vågnede« først, da min lærer spurgte, hvad jeg havde gang i. Vi talte om min oplevelse i Australien, og vi var enige om, at stærke kræfter var i gang. I løbet af en uge malede jeg fem store billeder inspireret af min australske oplevelse.


De senere år har Ulla slet ikke kunnet slippe indflydelsen af Australien, og det sker ofte, at inspirationen til at male et billede herfra pludselig kommer over hende.


- Samtidig har jeg flere gange her i sommer erfaret, at netop disse billeder også virker stærkt på andre mennesker, og jeg har sågar oplevet at flere mennesker uafhængigt at hinanden har sagt til mig, at de med mine billeder var tilbage i Morgans roman "Det ægte folk". Den havde jeg ikke læst, men det har jeg nu, og jeg forstår, hvad de mener.


Spændende rejser

Det er mange ting, der inspirerer Ulla i hendes kunstneriske udfoldelser, og selvom hun kun sjældent er idéforladt, så har hun en idémappe med ting, der på en eller anden måde siger hende noget.


Sammen med sin mand Michael Nielsen har Ulla siden 1988 været på mange spændende rejser. De begyndte med en tur til Nordkap på hver sin motorcykel. De to forstår at opleve - omend på hver sin måde.


Ulla skriver dagbog, og hver dag på rejsen glæder Michael sig til at høre, hvad de har oplevet. Desuden har Ulla nu sørget for, at der hver dag på rejserne er tid til, at hun lige kan lave skitser som en mere visuel dagbog.


I januar rejser parret til New Zealand for at besøge Ullas søster og svoger, der har slået sig ned her. Det er en tur, begge glæder sig enormt til. Sommerens tur var en lille nostalgi-tur i Danmark og Skåne, men det har Ulla også fået rigtig meget ud af.


Hun er i det hele taget et menneske, der er til fest og farver. Hun er impulsiv og oplever meget intenst, og nogle af sine oplevelser får hun afløb for gennem malerierne.


Ulla er født i København, men hun kom som teenager til Mols, hvor hendes far overtog en smedje efter sine forældre.


- Det var jeg vildt glad for, jeg har altid elsket naturen, siger hun. Jeg har tegnet og malet altid, men naturligvis ikke altid lige meget.


Ville ud at sejle

Hun drømte allerede som otte-årig om at komme ud at sejle, og var kun 15 år, da hun skrev til rederiet Lauritzen.


- Jeg fik brev tilbage, at jeg skulle være 20 år.


Næppe var Ulla fyldt 20 år, før hun skrev igen og straks kom ud at sejle med en bananbåd, der gik til Vestindien.


- Det blev en barsk omgang, og jeg begyndte med at lide søsygens kvaler i ni døgn, men jeg måtte naturligvis passe mit arbejde alligevel. Men en dag lagde vandet sig, og at opleve det stærkt blå Atlanterhav og se flyvefisk og delfiner for boven, det var en oplevelse for livet.


Et kortvarigt ægteskab med en svensk sømand gav hende efternavnet Häll og en dejlig søn, Kent, som hun er meget glad for. Men ellers er det først i en moden alder, at Ulla har fundet den egentlige værdi ved parforholdet, og sammen med Michael har hun fået en dejlig harmonisk tilværelse og et liv med masser af indhold.


Ulla har livet igennem haft med musik og teater at gøre. I de mange år på Mols var hun med i Mols Viseverseklub og de forskellige egnsskuespil. Da hun flyttede her til egnen kom hun allerede i 1989 med på Busbjerg. Her har Ulla og Michael de senere år stået for kulisserne, og i øjeblikket arbejder de med kulisser til South Pacific, som skal sættes op i Randers.


Ulla Häll har i sit liv tjent til livets ophold ved mange forskellige gøremål, men fritiden har hele tiden været brugt til kunstneriske udfoldelser. I 1985 udstillede hun første gang på Påskeudstillingen i Ebeltoft. Det var en række applicerede billeder, som alle blev solgt blandt andet et par stykker til Århus Amt.


For pengene rejste hun på en lang rejse blandt andet til Indien, hvor hun fik lagt sit horoskop hos en astrolog.


Det var en stærk oplevelse, hvor hun hørte om det, der var sket i hendes liv og det, der ville ske.


- Og det er gået i opfyldelse. For blot et par år siden er jeg så blevet læst i hånden af Agme, og jeg må ærligt indrømme, at jeg glæder mig til de kommende år sammen med Michael, siger Ulla. Men vi har også hver især haft ting nok at slås med tidligere i vores tilværelse.

Ulla Häll i gang med at male, Hun arbejder hurtigt og inspireret og begynder med at male hele fladen med en farve.

Ulla HälI laver på sine rejser en visuel dagbog med små skitser. Her billeder fra sommerens nostalgitur i Skåne.

Kunstnerisk var det et vende-punkt for Ulla, da hun mødte en australsk indfødt. Hans blik rummede smerte og fortalte så meget, som hun gang på gang prøver at udtrykke isine

billeder, Häll-ristninger kalder hun dem.

Både Ulla Häll og Michael Nielsen arbejder meget med computer. Parret har en spændende hjemmeside, der fortæller om Ulla's malerier og de mange spændende rejser. En hjemmeside, der får mange besøg.

Link til rejsen i Australien

Link til rejsen i Australien

Tilbage til

Ulla og

Michael's

hjemmeside